Så lyckas du med jobbsökandet – steg för steg – job metz

Så lyckas du med jobbsökandet – steg för steg

När det kommer till att söka jobb, börjar alla någonstans. Oavsett om du just har avslutat skolan, planerar att avgå för en bättre möjlighet, vill byta karriär, blivit varslad, eller avskedad. Oavsett dina omständigheter, behöver du planera ditt tillvägagångssätt och ha i åtanke att du kan stöta på eventuella hinder. 

Bestäm vad du vill ha för jobb och vad du är behörig till 

Innan du börjar leta efter ett jobb måste du ta reda på vilken position du vill ha. Har du en särskild jobbtitel i åtanke? Gör då en del undersökningar för att bestämma vilka sökord du ska använda när du börjar söka jobb. 

När du börjar jobbsökningen kommer jobbets beskrivning, ansvar och krav att berätta mer än bara titeln, eftersom titlar och roller tenderar att variera mellan olika företag. Det kan också vara en bra övning att verkligen tänka ut vad som är din idealiska position. 

Även om det är acceptabelt att ansöka jobb du egentligen inte är berättigad till, ska du inte slösa bort din tid på att ansöka om jobb som du tydligt är okvalificerad för. Ta reda på i förväg hur du ska bestämma vilka jobb du ska ansöka om, och ha aktivt dessa parametrar i åtanke när du ansöker. 

Definiera dina prioriteringar 

Innan du påbörjar jobbsökningen kan det vara bra att definiera dina prioriteringar. Först kan du göra en lista över “must-haves”, som exempelvis företagets placering och om du är beredd att pendla, ett önskat löneområde och och andra faktorer som kan tänkas “oförhandlingsbara” för dig. 

Gör sedan en lista med “nice-to-haves”. T.ex. söker du efter en viss typ av företagskultur? Föredrar du att arbeta hos ett etablerat företag, eller vid en start-up eller småföretag?  

Genom att ställa dig själv dessa typer av frågor innan du börjar söka ett jobb hjälper dig att fatta ett tydligt och säkert beslut när du väl har ett jobberbjudande. 

Dina sociala medier säger mer om dig än vad du tror 

Framtida arbetsgivare kan enkelt hitta din Facebook, Instagram, och Twitter genom att söka på ditt namn. Därför är det viktigt att rensa sitt flöde från exempelvis onödiga foton och åsikter.  

Det är i allmänhet lämpligt att behålla alla sociala medier så privata som möjligt medan du söker jobb. Det enda undantaget är dock LinkedIn. Din LinkedIn-profil ska representera ditt professionella jag och vara uppdaterad med din senaste erfarenhet och dina senaste kvalifikationer. Ta dig tid att skriva en engagerande sammanfattning, det kommer att hjälpa dig få uppmärksamhet av eventuella rekryterare. 

Kontakta tidigare arbetsgivare 

De flesta jobb du ansöker om kräver att du ger tre till fyra professionella referenser som kan styrka dina kvalifikationer. Kontakta dina tidigare arbetsgivare i förväg och låt dem veta att du skulle vilja använda dem som referens. Du vill inte att en intervjuare kontaktar dem som en överraskning. 

Utforska och utöka ditt nätverk 

Att nätverk kan vara ett kraftfullt sätt att få ett jobb om det görs korrekt. 

Ditt nätverk kan innehålla tidigare kollegor, chefer, kunder, vänner eller vänners vänner, familjemedlemmar eller grannar.  

Även om det är viktigt att nätverka i det verkliga livet kan du bläddra bland dina Facebook-vänner och LinkedIn-kontakter för att se om du kan hitta någon som arbetar i din bransch eller hos ett företag du skulle vara intresserad av att arbeta för. 

Du kan expandera ditt nätverk både online genom att lägga till vänner och nätverka, och offline, genom att delta i branschhändelser som exempelvis konferenser eller mässor. 

Källa: https://www.thebalance.com/job-search-4074003