Vanliga intervjufrågor – job metz

Vanliga intervjufrågor

Vilka är de vanligaste frågorna vid en anställningsintervju?

Även om det inte finns någon absolut mall över hur en jobbintervju ska gå till, finns det ändå vissa moment som du kan förvänta dig. Exempelvis finns det återkommande frågor som det kan vara bra att förbereda sig inför. Här följer några av det allra vanligaste frågorna och lite hjälp med svar som intervjuaren kan tänkas vilja höra:

Berätta lite om dig själv

Denna fråga är väldigt ofta öppningsfrågan vid en intervju och eftersom första intrycket är nog så viktigt är även denna fråga en av de viktigaste. Dra inte ut på svaret alltför länge utan håll det inom tidsramen av fem minuter. Börja med en sammanfattning av dina främsta kvalitéer och berätta sedan lite om de olika jobben som du har haft under din karriär. Du kan följa ungefär samma struktur som du har i ditt CV och ge lite exempel på olika framgångar och resultat som du har presterat längst vägen. Var inte alltför detaljerad bara, är det något som intervjuaren vill ha mer information om kommer han/hon att fråga om mer detaljer. Om du kommer direkt från skolan och inte har några jobbmeriter att prata om, fokusera på dina studier och vad du har åstadkommit under dina studieår.

Vilka är dina styrkor?

Välj ut tre stycken egenskaper och styrkor som du besitter som du tror kan påverka dina chanser att få jobbet, ge sedan exempel på hur du har använt dessa i olika jobbsituationer. Om du inte riktigt vet vilka egenskaper som du ska välja, kolla igenom annonsen ytterligare ännu en gång, där kan du säkert finna vilka kvaliteter som arbetsgivaren skulle kunna tänkas uppskattas mest.

Vilka är dina svagheter?

En av de mest fruktade frågorna, men den är ack så viktig den också. Här ska du försöka välja svagheter som även kan ses som styrkor, om man vrider på det . Till exempel om dina IT-kunskaper inte riktigt är vad det borde vara. Nämn det som en svaghet men berätta även för intervjuaren att du jobbar på att förbättra dem på fritiden via olika kurser eller liknande. Att du tar tag i vad du anser vara en svaghet hos dig själv och försöker ändra på det kan snarare ses som initiativrikt och en fördel. Vad du än gör, säg inte att du inte har några svagheter eller något i stil med att du har en tendens att jobba för hårt, intervjuaren kommer ändå inte att tro dig och antagligen anta att du försöker undvika frågan.

Varför ska vi anställa just dig?

Vad är det som gör just dig speciell? Utifrån annonsen bör du kunna ta reda på specifikt vad det är som arbetsgivaren är ute efter. Berätta om dina tidigare framgångar och hur din förra arbetsgivare har dragit nytta av dina goda resultat. Att ge specifika exempel är alltid ett mycket bra sätt att framstå som ärlig och trovärdig och inte bara som någon som har inövat repliker.

Vad har du för målsättning/ var ser du dig själv om fem år?

Det bästa sättet att besvara denna fråga är att prata om både kortsiktiga och långsiktiga mål. Berätta om arbetsuppgifter som du kan tänka dig att syssla med i framtiden och hur du hade tänkt ta dig dit. Glöm inte att på något sätt relatera detta framtidsmål med det jobbet som du söker till just nu. Visa att du har ambitioner och att beslutsamheten att göra det mesta av det jobb som du har.

Varför vill du jobba här?

Här gäller det att ha ett svar som ger intervjuaren en indikation på att du verkligen har tänkt igenom svaret noga. Om du är väl förberedd inför din intervju är du också tillräckligt insatt i företaget och dess policy för att kunna ha ett bra svar på denna fråga. Använd denna information när du utvecklar ditt svar, berätta hur dina visioner och mål passar med företagets. Svara aldrig “jag vill bara ha ett jobb”.

Vilka egenskaper skulle din senaste chef säga är dina tre starkaste?

Om du vill skryta om dig själv är det nu som du har chansen! Försök nämn en sak som visar på din förmåga att genomföra ett bra jobb, en sak som visar på ditt starka engagemang och en sak som visar att du har lätt för att samarbeta. Till exempel kan du säga “Min chef har berättat för mig att jag är en av de bästa designers som han har jobbat med för att man alltid kan lita på mig och han gillar min humor”

Vad har du för löneanspråk?

Arbetsgivaren har säkert förståelse för att du inte vill diskutera denna fråga ingående förrän du kanske blir erbjuden ett jobb, men det kan ändå vara bra att ha något att svara. Ett sätt att ta reda på vad du kan vara värd är att ta reda på vad någon i samma position med ungefär samma bakgrund som du tjänar. Då har du en bra måttstock. Om det stod utskrivet någon ungefärlig lön i annonsen kan du nämna detta och säga att det ligger runt vad du själv hade tänkt dig. Du bör även ha några frågor förberedda att själv ställa om du får möjligheten. Detta är ett tecken på intresse för jobbet och företaget. Förbered ungefär 3-5 frågor som kan ge dig svar, både när det gäller positionen som du söker, men även lite mer information om företaget och dess framtidsvisioner.